Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

The book of other people


Η χαρισματική κατά πολλούς βρετανίδα Zadie Smith επιμελήθηκε μία συλλογή που στοχεύει στην ανάδειξη δύο κυρίως στοιχείων: την ποικιλομορφία του ανθρώπινου είδους και των συναισθημάτων τα οποία αυτό εμφανίζει καθώς επίσης, και τους πολλούς τρόπους σύνταξης λογοτεχνικού και περιγραφικού κειμένου.
Όλες οι σύντομες ιστορίες του βιβλίου σκιαγραφούν προφίλ διαφορετικών ανθρώπων, οι οποίοι ζούνε, δρουν και πεθαίνουν αυτόνομα, ανεξάρτητα, μοναδικά, μονάχα στις λίγες σελίδες της δικής τους ιστορίας. Ο αναγνώστης γνωρίζει την ελεύθερη, συνεχώς σε αναζήτηση true καταστάσεων, Soleil, τον δυστυχισμένο ηθοποιό Roy Spivey, τον εικονογραφημένο κριτικό κινηματογράφου Dustin M. Damiano, την εξαπατημένη Judith Castle και διάφορους άλλους χαρακτήρες με περισσότερο ή λιγότερο ενδιαφέρον. Οι συγγραφείς διαφέρουν επίσης μεταξύ τους. Συναντάται το old fashioned ύφος περιγραφής, οι πετυχημένοι, αλλά και όχι, αυτοσχεδιασμοί, και τα ιδιαίτερα comics.
Μερικοί από τους συγγραφείς που συμμετέχουν σε αυτή τη συλλογή είναι ο Jonathan Safran Foer, ο Dave Eggers και φυσικά - ποιος άλλος; - ο Nick Hornby. Κατά μερικές κριτικές, αλλά και κατά τη δική μου (ταπεινή, σπανίως αξιόπιστη) κρίση, η ιστορία που αξίζει την προσοχή είναι η ιστορία της Lélé (Edwige Danticat). Μέσω διαλόγων και περιγραφών, αποκωδικοποιούνται συμπεριφορές και ζωγραφίζονται πορτραίτα καθημερινών χαρακτήρων, που όπως θα έλεγε κάθε ανθρωπιστής, εμφανίζουν ιδιαιτερότητες και συναισθήματα που αναδεικνύουν τον άνθρωπο στον πιο πολύπλοκο οργανισμό της χαοτικής και δύσκολα ερμηνευόμενης ψυχοσύνθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου